Vecsési Ipartestület

Az 1991-ben újjá alakult vezetőség Viola Ágoston elnök Skribek Pál ügyvezető vezetésével hatalmas szervező munkával tájékoztató előadásokat, tanfolyamokat, oktatásokat szervezett, 1994-ben az ipartestület székházában nyílt kézműves kamarai iroda is hozzájárult a szervezeti élet beindulásához. A Vecsési Ipartestület, a Vecsés Tájékoztatásáért Közalapítvány és a Pátria TV együttműködésével 2001 szeptemberében elkezdte adását a Vecsés TV, amely napjainkra térségi televízióra nőtte ki magát. Büszkék vagyunk arra, hogy bölcsőjénél jelen lehettünk. 2004-től önkormányzati segítséggel, székházban vállalkozásfejlesztési iroda működik, 2007-ben megkezdődött az 1931-ben iparosok által épített székház felújítása. Ma a kor követelményeinek, színvonalának megfelelő székházzal rendelkezünk, a szervezet alapvető működési feltétele több évtizedre megoldott. A Vecsési Ipartestület öt megyei ipartestülettel összefogva oktatási nonprofit kft-t alapított és ma már 120 gyerek szakmai gyakorlati oktatását szervezi, végzi, köt tanulószerződést, helyez ki tanulókat gyakorlati oktatásra mesteremberekhez. 2009-től nagy anyagi erőfeszítéssel, felnőttképzésben intézményi akkreditációt szereztünk, amit 2015-ben újabb lehetőségekkel bővítettünk. Ma már minden ipargyakorláshoz szükséges tanfolyamot, vizsgát oktatást meg tudunk szervezni a tagságnak és külső résztvevőnek is. Fennállásunk 100. évfordulóját az elmúlt száz év történetének megírásával, könyvben történő megjelentetésével ünnepeltük.
Tagjaink külsősként részt vesznek a vecsési képviselő testület bizottságainak (gazdasági, területfejlesztési, pénzügyi) munkájában. Az elmúlt években négy iparos társunk kapott pro-urbe díjat közéleti tevékenységéért, jelen vagyunk minden társadalmi eseményen, hallatjuk hangunkat gazdasági és településfejlesztési kérdésekben is. A Vecsési Ipartestület tagjai és vezetősége fő feladatának tekinti, hogy a jelenlegi szakmai színvonalon javítson. Ipartestületünk nagy gondot fordít a szakmai kérdésekre, érzékeljük a szakmunkás helyzet siralmas állapotát, a kézművesség megbecsülésének teljes hiányát. Tizenöt éve foglalkozunk pályaorientációval. Több száz általános iskolás gyereknek tartottunk előadást, szakmai napokat, rendeztünk konferenciát, „Mi leszek, ha nagy leszek” szakmai rajzversenyt a témában. Vecsési iskolákban már több pályaorientációs rendezvényt tartottunk, és tartunk, kidolgoztuk az úgynevezett „vecsési modellt” ami oktatási szakemberek szerint országosan is felhasználható.
Jó gyakorlati képzés érdekében a tanulni vágyó fiatalokat a még dolgozó elismert szakemberekhez irányítjuk, tanműhelyeket keresünk és hozunk létre, keressük a Vecsésen történő elméleti oktatás lehetőségét is. Érdek képviseleti, érdekvédelmi, érdekérvényesítő feladatunkat mai is megyei és országos szinten tudjuk gyakorolni, az ipartestületi tagság és a vecsési vállalkozózók érdekében.
Skribek Pál
elnök

© 2018 Vecsési Ipartestület

Please publish modules in offcanvas position.