SZAKÁCSSEGÉD KÉPZÉSÜNK CÉLJA ...
olyan naprakész, gyakorlati tudással rendelkező szakemberek képzése, akik képesek:
- Szakács felügyelete mellett végezni munkájukat,
- Állati, növényi eredetű, nyers és feldolgozott élelmiszereket előkészíteni,
- Alapételeket készíteni, szükség esetén tálalni,
- Egyszerű standard ételeket készíteni,
- Egyszerű híg és sűrített leveseket, azok betéteit, egyszerű tésztaételeket készíteni,
- Tevékenységét az élelmiszerbiztonsági, valamint balesetvédelmi, a munkavédelmi és tűzrendészeti szabályok betartásával végezni.
A SZAKÁCSSEGÉD ...
a képzés során megszerezhető kompetenciák birtokában képes lesz:
- Megérteni, értelmezni a felettesei (vezetőszakács, főszakács, élelmezésvezető, főszakács helyettes, élelmezésvezető helyettes) kéréseit, utasításait.
- Kiválasztani a zöldség, gyümölcs és húsfélék előkészítéshez, daraboláshoz szükséges eszközöket, kézi szerszámokat, továbbá egy adott ételhez a receptúrában szereplő megfelelő alapanyagokat.
- Munkáját a vendéglátásra vonatkozó munkabiztonsági és egészségvédelmi környezetvédelmi szabályok, előírások alapján végezni.
- Kimérni az ételek receptúráiban szereplő mennyiségeket.
RÉSZSZAKKÉPESÍTÉSSEL ELLÁTHATÓ LEGJELLEMZŐBB MUNKATERÜLET VAGY MUNKAKÖR
A résszakma legjellemzőbb FEOR száma és megnevezése: 9236-Konyhai kisegítő
A szakácssegéd a meleg és hidegkonyhai munka során kiegészítő és segítő munkát végez. Feladata a szakácsok munkájának segítése.
Napi munkatevékenységét felettesei utasítása alapján végzi.
Konkrét feladatai közé tartozik a vendéglátó termelés során használt alapanyagok és nyersanyagok tisztítása és előkészítése.
Zöldségeket, gyümölcsöket tisztít, pucol, darabol, szeletel és előkészíti azokat a főzéshez, sütéshez.
Felelőssége a konyha tisztántartása, higiénia előírások betartása.
Munkáját és feladatait minden esetben nagy odafigyeléssel és pontossággal végzi.
A KÉPZÉSRŐL
A képzésbe való bekapcsolódás és részvétel feltételei:
Alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése, foglalkozás-egészségügyi alkalmasság, pályaalkalmassági vizsgálat
A tervezett képzési idő: 600 óra
A KÉPZÉS TANANYAGEGYSÉGEI:
Előkészítés és élelmiszer-feldolgozás
Konyhai berendezések és gépek ismerete, kezelése, programozása
A KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ TELJESÍTMÉNYÉT ÉRTÉKELŐ RENDSZER LEÍRÁSA
A tanítási-tanulási folyamat végén tananyagegységenként kerül sor a képzésben résztvevők tanulási eredményének mérésére és értékelésére a Vecsési Ipartestület által kijelölt időpontban és helyszínen.
Az értékelés megfelelt és nem megfelelt minősítésű.
Amennyiben a tananyagegységek tanulási eredményének mérése megfelelt minősítésű, a Vecsési Ipartestület tanúsítványt állít ki a képzésben részt vevő részére.
A tanúsítvány a szakmai vizsgára bocsátás feltétele.
A tanúsítvány kiadásának feltételei:
- a képzésben résztvevő hiányzása tananyagegységenként nem haladja meg a minimális óraszám 20 %-át,
- a képzésben résztvevő a tanulási eredmények mérésére szolgáló, a tananyagegységek szakmai követelményeinek mérését külön-külön minimum 51 %-os szinten teljesítette.
SZAKMAI VIZSGA
Szakmai képzéshez kapcsolódó, részszakma megszerzésére irányuló szakmai vizsgát akkreditált vizsgaközpont szervezhet.
A szakmai vizsga projektfeladatból áll, a sikeres vizsgát követően a vizsgázó államilag elismert szakmai bizonyítványt szerezhet.
A szakmai vizsga, lehetőség szerint a képzés során megismert gyakorlati helyszínen történik.
Pincérsegéd
Pincérsegéd képzésünk célja……
olyan naprakész, gyakorlati tudással rendelkező szakemberek képzése, akik képesek:
-A Pincér–vendégtéri szakember munkáját segíti, előkészítő és befejező műveleteket lát el.
-Az étterem berendezését, a terítés előkészületi tevékenységeit, a terítést, az ételek-italok felszolgálásához köthető egyéb előkészületeket végez.
- Rendezvények esetén, a helyszínt berendezi, az eszközöket előkészíti, segédkezik a különböző jellegű rendezvények lebonyolításában.
-Munkaterülete jellemzően állandó, rendezvények esetén változó területen dolgozik.
-Alapszinten ismeri a hazai és nemzetközi italkínálatot, részben tisztában van a hazai és nemzetközi vendéglátóipari trendekkel, és az ételkészítési alaptechnológiákkal.
A pincérsegéd….
a képzés során megszerezhető kompetenciák birtokában képes lesz:
-Elvégzi az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket.
-Előkészíti a vendégteret a vendégek fogadására.
-Naprakész ismeretekkel rendelkezik az árukészletről, részt vesz az áru szakszerű mennyiségi és minőségi, valamint érték szerinti átvételében, tárolásában és dokumentálásában.
-Rendet tart üzemelés közben a munkakörnyezetében, az étteremben, az office-ban.
- Napi feladatai során a munkavédelmi, balesetvédelmi, tűz és környezetvédelmi előírásokat, valamint az alapvető élelmiszer biztonsági előírásokat követi.
-Közreműködik a különböző részlegek leltárfelvételi tevékenységében, segítséget nyújt a leltár lebonyolításában.
RÉSZSZAKKÉPESÍTÉSSEL ELLÁTHATÓ LEGJELLEMZŐBB MUNKATERÜLET VAGY MUNKAKÖR
A résszakma legjellemzőbb FEOR száma és megnevezése: 5133 Pultos
Alkoholos és alkoholmentes italok kimérését, elkészítését és felszolgálását végzik közvetlenül a pultnál a vendégek részére, vagy a pincérek közreműködésével.
Jellemző tevékenységek
- nyitás előtti előkészületeket végez (pl. bárpult tisztítása, árukészlet átnézése)
- árut megrendel, beszerez
- szállításkor minőségben és mennyiségben átveszi az árut, és elvégzi az áruátvétel és tárolás szakszerű dokumentálását
- ellenőrzi a báreszközök minőségét, mennyiségét, a vendégtér tisztaságát
- feltölti a pultot, az árukészletet (pl. alapanyagokkal, szükséges pohárkészlettel)
- ellenőrzi a gépekkel készített italok (sör, kávé, üdítő) nyitás előtti minőségét, elvégzi a szükséges áruféleségek behűtését
- üzembe helyezi a gépeket (pl. mosogatógép, pénztárgép), felerősíti az italvezetéket, hordót csapol
- aktualizálja az étel és itallapot, szükség esetén elrendezi az üvegeket, poharakat
- kinyitja az üzletet
- kommunikál a vendégekkel, felméri igényeiket, esetleg italt ajánl
- felveszi a rendeléseket a vendégtől vagy a felszolgálóktól
- alkoholos és alkoholmentes italokat, koktélokat és egyéb italokat készít és kever
- a pultnál bor-, illetve sörkorcsolyát vagy egyéb élelmiszereket árusít
- kiszolgálja a vendégeket a pultnál vagy átadja a megrendelt terméket a pincérnek
- folyamatosan rendben tartja a bárpultot, a tea- és kávékészítő területeket és berendezéseket (pl. a kávéfőzőgépet), illetve elmosogatja a használt poharakat
- pénztárgépet kezel, a felvett rendelésről számlát készít és átveszi a fogyasztás ellenértékét
- ellenőrzi a vendégek életkorát az alkoholvásárlási korhatárral kapcsolatos előírások betartása érdekében
- túlzott alkoholfogyasztás, vagy egyéb problémák esetén intézkedik, szükség esetén megtagadja a további kiszolgálást
- italkészletet standol, leltárt készít, és adminisztrál
- zárás utáni munkálatokat, takarítást, eszköztisztítást végez
A KÉPZÉSRŐL
A képzésbe való bekapcsolódás és részvétel feltételei:
Alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése, foglalkozás-egészségügyi alkalmasság, pályaalkalmassági vizsgálat
A tervezett képzési idő: 600 óra
A KÉPZÉS TANANYAGEGYSÉGEI:
Rendezvények típusai, fajtái
Értékesítés folyamata
Kommunikáció a vendéggel
Rendezvény logisztika
Konyhatechnológiai alapismeretek
Ételkészítési ismeretek
Italismeret és felszolgálásuk szabályai
A KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ TELJESÍTMÉNYÉT ÉRTÉKELŐ RENDSZER LEÍRÁSA
A tanítási-tanulási folyamat végén tananyagegységenként kerül sor a képzésben résztvevők tanulási eredményének mérésére és értékelésére a Vecsési Ipartestület által kijelölt időpontban és helyszínen.
Az értékelés megfelelt és nem megfelelt minősítésű.
Amennyiben a tananyagegységek tanulási eredményének mérése megfelelt minősítésű, a Vecsési Ipartestület tanúsítványt állít ki a képzésben részt vevő részére.
A tanúsítvány a szakmai vizsgára bocsátás feltétele.
A tanúsítvány kiadásának feltételei:
- a képzésben résztvevő hiányzása tananyagegységenként nem haladja meg a minimális óraszám 20 %-át,
- a képzésben résztvevő a tanulási eredmények mérésére szolgáló, a tananyagegységek szakmai követelményeinek mérését külön-külön minimum 51 %-os szinten teljesítette.
SZAKMAI VIZSGA
Szakmai képzéshez kapcsolódó, részszakma megszerzésére irányuló szakmai vizsgát akkreditált vizsgaközpont szervezhet.
A szakmai vizsga projektfeladatból áll, a sikeres vizsgát követően a vizsgázó államilag elismert szakmai bizonyítványt szerezhet.
A szakmai vizsga, lehetőség szerint a képzés során megismert gyakorlati helyszínen történik