SZAKÁCSSEGÉD KÉPZÉSÜNK CÉLJA:
olyan naprakész, gyakorlati tudással rendelkező szakemberek képzése, akik képesek:
- Szakács felügyelete mellett végezni munkájukat,
- Állati, növényi eredetű, nyers és feldolgozott élelmiszereket előkészíteni,
- Alapételeket készíteni, szükség esetén tálalni,
- Egyszerű standard ételeket készíteni,
- Egyszerű híg és sűrített leveseket, azok betéteit, egyszerű tésztaételeket készíteni,
- Tevékenységét az élelmiszerbiztonsági, valamint balesetvédelmi, a munkavédelmi és tűzrendészeti szabályok betartásával végezni.
A SZAKÁCSSEGÉD ...
a képzés során megszerezhető kompetenciák birtokában képes lesz:
- Megérteni, értelmezni a felettesei (vezetőszakács, főszakács, élelmezésvezető, főszakács helyettes, élelmezésvezető helyettes) kéréseit, utasításait.
- Kiválasztani a zöldség, gyümölcs és húsfélék előkészítéshez, daraboláshoz szükséges eszközöket, kézi szerszámokat, továbbá egy adott ételhez a receptúrában szereplő megfelelő alapanyagokat.
- Munkáját a vendéglátásra vonatkozó munkabiztonsági és egészségvédelmi környezetvédelmi szabályok, előírások alapján végezni.
- Kimérni az ételek receptúráiban szereplő mennyiségeket.
RÉSZSZAKKÉPESÍTÉSSEL ELLÁTHATÓ LEGJELLEMZŐBB MUNKATERÜLET VAGY MUNKAKÖR
A résszakma legjellemzőbb FEOR száma és megnevezése: 9236-Konyhai kisegítő
A szakácssegéd a meleg és hidegkonyhai munka során kiegészítő és segítő munkát végez. Feladata a szakácsok munkájának segítése.
Napi munkatevékenységét felettesei utasítása alapján végzi.
Konkrét feladatai közé tartozik a vendéglátó termelés során használt alapanyagok és nyersanyagok tisztítása és előkészítése.
Zöldségeket, gyümölcsöket tisztít, pucol, darabol, szeletel és előkészíti azokat a főzéshez, sütéshez.
Felelőssége a konyha tisztántartása, higiénia előírások betartása.
Munkáját és feladatait minden esetben nagy odafigyeléssel és pontossággal végzi.
A KÉPZÉSRŐL
A képzésbe való bekapcsolódás és részvétel feltételei:
Alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése, foglalkozás-egészségügyi alkalmasság, pályaalkalmassági vizsgálat
A tervezett képzési idő: 600 óra
A KÉPZÉS TANANYAGEGYSÉGEI:
Előkészítés és élelmiszer-feldolgozás
Konyhai berendezések és gépek ismerete, kezelése, programozása
A KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ TELJESÍTMÉNYÉT ÉRTÉKELŐ RENDSZER LEÍRÁSA
A tanítási-tanulási folyamat végén tananyagegységenként kerül sor a képzésben résztvevők tanulási eredményének mérésére és értékelésére a Vecsési Ipartestület által kijelölt időpontban és helyszínen.
Az értékelés megfelelt és nem megfelelt minősítésű.
Amennyiben a tananyagegységek tanulási eredményének mérése megfelelt minősítésű, a Vecsési Ipartestület tanúsítványt állít ki a képzésben részt vevő részére.
A tanúsítvány a szakmai vizsgára bocsátás feltétele.
A tanúsítvány kiadásának feltételei:
- a képzésben résztvevő hiányzása tananyagegységenként nem haladja meg a minimális óraszám 20 %-át,
- a képzésben résztvevő a tanulási eredmények mérésére szolgáló, a tananyagegységek szakmai követelményeinek mérését külön-külön minimum 51 %-os szinten teljesítette.
SZAKMAI VIZSGA
Szakmai képzéshez kapcsolódó, részszakma megszerzésére irányuló szakmai vizsgát akkreditált vizsgaközpont szervezhet.
A szakmai vizsga projektfeladatból áll, a sikeres vizsgát követően a vizsgázó államilag elismert szakmai bizonyítványt szerezhet.
A szakmai vizsga, lehetőség szerint a képzés során megismert gyakorlati helyszínen történik.