SZAKÁCSSEGÉD KÉPZÉSÜNK CÉLJA:

olyan naprakész, gyakorlati tudással rendelkező szakemberek képzése, akik képesek:

  • Szakács felügyelete mellett végezni munkájukat,
  • Állati, növényi eredetű, nyers és feldolgozott élelmiszereket előkészíteni,
  • Alapételeket készíteni, szükség esetén tálalni,
  • Egyszerű standard ételeket készíteni,
  • Egyszerű híg és sűrített leveseket, azok betéteit, egyszerű tésztaételeket készíteni,
  • Tevékenységét az élelmiszerbiztonsági, valamint balesetvédelmi, a munkavédelmi és tűzrendészeti szabályok betartásával végezni.

A SZAKÁCSSEGÉD ...

a képzés során megszerezhető kompetenciák birtokában képes lesz:

  • Megérteni, értelmezni a felettesei (vezetőszakács, főszakács, élelmezésvezető, főszakács helyettes, élelmezésvezető helyettes) kéréseit, utasításait.
  • Kiválasztani a zöldség, gyümölcs és húsfélék előkészítéshez, daraboláshoz szükséges eszközöket, kézi szerszámokat, továbbá egy adott ételhez a receptúrában szereplő megfelelő alapanyagokat.
  • Munkáját a vendéglátásra vonatkozó munkabiztonsági és egészségvédelmi környezetvédelmi szabályok, előírások alapján végezni.
  • Kimérni az ételek receptúráiban szereplő mennyiségeket.

 

RÉSZSZAKKÉPESÍTÉSSEL ELLÁTHATÓ LEGJELLEMZŐBB MUNKATERÜLET VAGY MUNKAKÖR

A résszakma legjellemzőbb FEOR száma és megnevezése: 9236-Konyhai kisegítő

A szakácssegéd a meleg és hidegkonyhai munka során kiegészítő és segítő munkát végez. Feladata a szakácsok munkájának segítése.

Napi munkatevékenységét felettesei utasítása alapján végzi.

Konkrét feladatai közé tartozik a vendéglátó termelés során használt alapanyagok és nyersanyagok tisztítása és előkészítése.

Zöldségeket, gyümölcsöket tisztít, pucol, darabol, szeletel és előkészíti azokat a főzéshez, sütéshez.

Felelőssége a konyha tisztántartása, higiénia előírások betartása.

Munkáját és feladatait minden esetben nagy odafigyeléssel és pontossággal végzi.

 

A KÉPZÉSRŐL

A képzésbe való bekapcsolódás és részvétel feltételei:

Alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése, foglalkozás-egészségügyi alkalmasság, pályaalkalmassági vizsgálat

 

A tervezett képzési idő: 600 óra

 

A KÉPZÉS TANANYAGEGYSÉGEI:

Előkészítés és élelmiszer-feldolgozás

Konyhai berendezések és gépek ismerete, kezelése, programozása

 

A KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ TELJESÍTMÉNYÉT ÉRTÉKELŐ RENDSZER LEÍRÁSA

A tanítási-tanulási folyamat végén tananyagegységenként kerül sor a képzésben résztvevők tanulási eredményének mérésére és értékelésére a Vecsési Ipartestület által kijelölt időpontban és helyszínen.

Az értékelés megfelelt és nem megfelelt minősítésű.

Amennyiben a tananyagegységek tanulási eredményének mérése megfelelt minősítésű, a Vecsési Ipartestület  tanúsítványt állít ki a képzésben részt vevő részére.

A tanúsítvány a szakmai vizsgára bocsátás feltétele.

A tanúsítvány kiadásának feltételei:

  • a képzésben résztvevő hiányzása tananyagegységenként nem haladja meg a minimális óraszám 20 %-át,
  • a képzésben résztvevő a tanulási eredmények mérésére szolgáló, a tananyagegységek szakmai követelményeinek mérését külön-külön minimum 51 %-os szinten teljesítette.

 

SZAKMAI VIZSGA

Szakmai képzéshez kapcsolódó, részszakma megszerzésére irányuló szakmai vizsgát akkreditált vizsgaközpont szervezhet.

A szakmai vizsga projektfeladatból álla sikeres vizsgát követően a vizsgázó államilag elismert  szakmai bizonyítványt szerezhet.

A szakmai vizsga, lehetőség szerint a képzés során megismert gyakorlati helyszínen történik.

 

 

 

© 2018 Vecsési Ipartestület